Νεα

Συμβουλές για ταξιδιώτες με αναπηρικό αμαξίδιο

Συμβουλές για ταξιδιώτες με αναπηρικό αμαξίδιο

Το να έχετε εμπιστοσύνη στη χρήση του αναπηρικού σας αμαξιδίου είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να μην το έχετε συνηθίσει. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μου για ταξιδιώτες με αναπηρικό αμαξίδιο.

  1. Λεκτική ανεξαρτησία. Δεν είναι μόνο να είσαι σωματικά ανεξάρτητος, η λεκτική ανεξαρτησία είναι εξίσου σημαντική. Για παράδειγμα, αν βρεθείτε κολλημένοι σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως να πέσετε από το αναπηρικό σας καροτσάκι, θα ήταν σημαντικό να ζητήσετε τη σωστή βοήθεια. Φροντίστε πάντα να κοινοποιείτε προφορικά τις οδηγίες σας με σαφήνεια, διασφαλίζοντας ότι όποιος σας βοηθάει σας καταλαβαίνει. Πάρα πολλές φορές σας βοηθάνε με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερες δυσκολίες. Η οπτική επαφή είναι πάντα καλή, καθώς επιβεβαιώνει και για ποιον μιλάτε. Οι χειρονομίες μπορούν να βοηθήσουν εάν υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο.

2. Η ισορροπία του πίσω τροχού. Οι δεξιότητες του να μπορείς να ισορροπείς τον πίσω τροχό και να κατανοείς πότε αυτό χρειάζεται, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε μια άγνωστη περιοχή. Εάν κρατήσετε αυτούς τους μπροστινούς τροχούς μακριά από το πάτωμα, μπορεί να έχετε μια πιο ομαλή διαδρομή. Το να γνωρίζετε πότε θα τα αφήσετε να χαμηλώσουν ξανά μπορεί επίσης να είναι ζωτικής σημασίας. Εάν κατέβουν πολύ νωρίς και χτυπήσουν ξαφνικά ένα εμπόδιο, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η καρέκλα να σταματήσει απότομα και ο χρήστης να χάσει την ισορροπία του.

3. Κατεβαίνοντας. Πολλοί τουριστικοί προορισμοί συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις ανάγκες πρόσβασης και πλέον έχουν πλαγιές ή ράμπες. Ωστόσο, αυτά μπορεί να είναι αρκετά απότομα. Όταν κατεβαίνετε σε μια πλαγιά, μόλις οι μπροστινοί τροχοί «ανυψωθούν» προς τα πάνω και οι πίσω τροχοί αρχίσουν να κατεβαίνουν από την κλίση, η βαρύτητα θα βοηθήσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ελέγξετε την ισορροπία  και την ταχύτητα της καρέκλας με τη λαβή σας στις ζάντες ώθησης. Ποτέ μην χάνετε την επαφή με τις ζάντες ώθησης όταν ανυψωθούν οι μπροστινοί τροχοί, καθώς αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε τον έλεγχο της καρέκλας.

4. Και πάνω. Όταν ανεβαίνετε πλαγιές, είτε πρόκειται για μια ράμπα σε ένα κατάστημα είτε από την παραλία στην ηλιόλουστη βεράντα, είτε για ένα σύντομο πεζοδρόμιο, κρατώντας σύντομες αιχμηρές ωθήσεις, με βάρος προς τα εμπρός, στο μπροστινό μέρος των πίσω τροχών θα επιτρέψετε μια πιο γρήγορη, πιο ρευστή ανάβαση της πλαγιάς. Εάν η κλίση είναι πολύ μεγάλη και κουραστείτε, σταματήστε την καρέκλα και στρίψτε 90°, γέρνοντας προς τα πάνω. Όταν είστε έτοιμοι να συνεχίσετε, γυρίστε το αναπηρικό καροτσάκι προς την κατεύθυνση του ταξιδιού πιέζοντας δυνατά τον πίσω τροχό στην κάτω πλευρά, χωρίς να ξεχνάτε να κρατάτε τον τροχό στην ανάποδη πλευρά της κλίσης και να κρατάτε το βάρος σας προς τα εμπρός πάνω από το μπροστινό μέρος του καρέκλα.

5. Εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερα σε ζεστό καιρό, οι σωστές τεχνικές ώθησης θα εξοικονομήσουν ενέργεια και θα μειώσουν την εξάντληση, επιτρέποντάς σας να πιέζετε περισσότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε σχετικά λείες επιφάνειες, όπως σε έναν παραλιακό χώρο περιπάτου, σπρώξτε τους πίσω τροχούς με περισσότερη δύναμη στο μπροστινό μέρος του τροχού αφού τα χέρια σας περάσουν τους γοφούς σας, στη συνέχεια αφήστε τα χέρια σας και αφήστε την καρέκλα να κυλήσει ελεύθερα. Κρατώντας τα χέρια, τα χέρια και τους ώμους χαλαρά μετά την απελευθέρωση των πίσω τροχών και φέρνοντας τα χέρια σας στρογγυλά με κυκλική κίνηση για να έρθετε ξανά σε επαφή με τους πίσω τροχούς, θα προστατεύσετε καλύτερα τις αρθρώσεις των ώμων σας από τη φθορά.

6. Η δυσπρόσιτη άμμος. Η τρομερή απρόσιτη παραλία. Μερικές παραλίες, ως επί το πλείστον σε ζεστές χώρες, έχουν ξύλινες σανίδες, αν και δυστυχώς δεν έχουν όλες πρόσβαση μέχρι τη θάλασσα! Ωστόσο, ορισμένες παραλίες έχουν ξαπλώστρες με μεγάλους φαρδιούς τροχούς για να περιορίσουν τη βύθιση στην άμμο, για χρήση από άτομα με κινητικά προβλήματα – αν και χρειάζονται ώθηση από κάποιον άλλο. Σπρώξτε κατά μήκος σε σύντομες απότομες πιέσεις ενώ βρίσκεστε σε αμαξίδιο. Είναι σκληρή δουλειά αλλά δυνατή. Όσο πιο μαλακή είναι η άμμος τόσο πιο δύσκολη είναι. Είτε η άμμος είναι μαλακή είτε σκληρή, οι πίσω τροχοί σας θα βυθιστούν, οπότε προσπαθήστε να μην το επιχειρήσετε μόνοι σας!

7. Προετοιμαστείτε καταλλήλως. Είναι μια καλή ιδέα να έχετε μια εργαλειοθήκη στις αποσκευές σας. Εάν δεν έχετε μία και λυθεί ένα μπουλόνι ή μια βίδα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον με τα σωστά εργαλεία. Τα αυτοκόλλητα έμπλαστρα πάντα βοηθούν στην επισκευή πιο γρήγορη και λιγότερο αγχωτική.

8. Ομαλή πτήση. Όταν κάνετε κράτηση πτήσεων ή άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς, μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις και να περιγράψετε ξεκάθαρα τις ανάγκες σας. Μερικοί άνθρωποι θα υποθέσουν ότι μπορείτε να σταθείτε, να περπατήσετε ή να ανεβείτε σκαλιά σε ένα τρένο ή ένα αεροπλάνο. Όταν πετάτε, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αναπηρικό καροτσάκι μέχρι την πόρτα του αεροπλάνου, όπου θα μεταφερθείτε σε μια λεπτή καρέκλα για να μεταφερθείτε στη θέση σας. Σε αυτό το σημείο η καρέκλα σας θα μεταφερθεί στο αμπάρι του αεροσκάφους. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν εξαρτήματα που είναι πιθανό να αφαιρεθούν ή να αποσυναρμολογηθούν φέρουν ετικέτα ή έρχονται μαζί σας στην καμπίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *